Amíg biciklitúrán voltunk, beázott a lakás

Sokszor beszéltünk már róla, de idén végre rászántuk magunkat és elmentünk körbe biciklizni a Balatont. Alaposan utána olvastam a neten, hogy mekkora távról van szó, aki már teljesítette, milyen jó tanácsokkal tud szolgálni, hol érdemes megállni és hány nap alatt teljesíthető a táv. Egy hetesre terveztük a túrát a párommal és szeptemberre tűztük ki a Balatonkerülést.

Mindketten biciklivel járunk munkába, amire nagyon büszkék vagyunk, mert ez egy sokkal környezetbarátabb módja a közlekedésnek és még fitten is tart minket. Szerencsések vagyunk, mert mindkettőnk munkahelyén nyitottak a biciklis munkába járásra és így van lehetőség átöltözni és mosakodni, plusz egy fél órás bicikliút mindkettőnk munkahelye, úgyhogy nem kell hatalmas távot megtenni naponta kétszer is. Hiába bringázunk szinte egész évben, azért erre a hosszabb túrára elkezdtünk gyakorolni, nehogy félbe kelljen szakítanunk majd. Becsülettel faltuk a kilométereket és amellett, hogy egyre nagyobb távokat tettünk meg, számtalan érdekességet megnéztünk és sikerült olyan formába hoznunk magunkat, amivel bátran neki mertünk vágni a Balaton megkerülésének.

El is indultunk egyik hajnalban, a lakásunkat pedig a barátom anyukájára bíztuk, aki megígérte, hogy minden nap benéz és meglocsolja a növényeinket. A túra harmadik napjának délutánján csörgött a barátom telefonja, hogy beázott a lakásunk. Előző nap még semmi baj nem volt, de ahogy aznap odaért az anyukája, látta, hogy több helyen is hatalmas vizes folt van a plafonon és hámlik a festék a plafonról. A barátom azonnal megnyugtatta, hogy ne aggódjon, kötöttünk biztosítást a lakásra még tavaly, amikor beköltöztünk, úgyhogy csak csináljon néhány fényképet a foltokról és amikor hazamegyünk, a barátom lerendezi a biztosítóval az egész beázás ügyet. Egy lakásbiztosítás beázás esetén nagyon nagy segítség, de legyen szó füstről, tűzről, lopási károkról, a biztosító megtéríti a keletkezett károkat, úgyhogy nem a saját pénztárcánkat kell kiürítenünk. A barátom anyukája nagyon meglepődött, hogy mi hogyan tudtunk biztosítást kötni a lakásra tavaly, amikor csak béreljük és nem mi vagyunk a tulajdonosai? Ez nagyon egyszerű, ugyanis lakásbiztosítást szinte bárki köthet, akár bérli a lakást, akár a tulajdonosa. Ezt egyébként én sem tudtam, a tavalyi szerződéskötéskor tudtam meg a barátomtól.

Hasonlóan meglepő információ volt nekem a lakásbiztosítással kapcsolatban, hogy nem pusztán az ingatlant lehet biztosítani, hanem a benne lévő vagyontárgyakat is, de akár még a kisállatokat és háziállatokat is. Nekünk sajnos szóba sem jöhet, hogy bármilyen kis szőrgombóc legyen a lakásban, mert a barátomnak szőrallergiája van, plusz nem túl sokat vagyunk otthon napközben és szeretünk kimozdulni a hétvégéken is. De ha bővítenénk a családot egy kiskedvenccel, azt jeleznünk kellene a biztosító felé, hogy módosítani tudják a szerződést és szerepeljen benne az új családtag is.

Sok embertől hallottam már kifogásként, hogy nem kötnek lakásbiztosítást, mert felesleges. Nos, én egyáltalán nem így gondolom, szerintem sosem lehet eléggé felkészülni a váratlan eseményekre, úgyhogy mindig jól jön, ha van biztosításunk, legyen szó utazásról, autóról vagy a lakásról. Egy másik gyakori érv szokott lenni, hogy egy csomó papírmunka, sokat kell vele foglalkozni, minden évben újra megkötni, aláírni a szerződést, egyszóval csupa macera az egész. Nagyot téved, aki így látja, mert lakásbiztosítást határozatlan időtartamra lehet kötni, úgyhogy nem kell minden évben újra foglalkozni vele. Akkor kell követni a szerződéskötés évfordulóját, ha valaki váltani szeretne és másik biztosítóhoz átvinni a lakásbiztosítását, mert ott kedvezőbbek a feltátelek. Néha érdemes körülnézni a kínálatban, hátha találunk valami számunkra kifejezetten előnyöset, de nagyon gyakran nem érdemes váltogatni a biztosítókat, mert a legtöbb esetben a biztosítónál eltöltött idővel arányosan csökkennek a biztosítási díjak és nőnek a kedvezmények.

Ha megtörtént a tragédia, vagy jobb esetben csak kisebb kellemetlenség, akkor a biztosító fizetni fog nekünk. Hogy pontosan mit is fizet és mennyit? Akárcsak az autóknál, itt is a javítás, vagyis az újjáépítés költségeit téríti meg a biztosító és olyan mértékben, ami a szerződésben meg van határozva. Ne számítsunk arra, hogy a biztosító jóindulatúan többet fog fizetni, minden esetben a szerződésben foglaltak a mérvadó összegek, de azokat pontosan kifizeti a biztosító. Sok esetben nem pusztán az újjáépítés költségeit térítik, hanem a beszerzés és munka díját is.

Miután beszélt a párom az anyukájával, folytattuk a túrát és néhány nappal később be is fejeztük. Amikor lebarnulva és izomlázasan hazaértünk a biciklitúráról, a párom bejelentette a biztosítónak a káresetet és nagyon hamar döntés is született az esetben, szerencsére minden zökkenőmentesen ment.