Nem gondoltam volna, hogy az alkoholizmus lesz a téma egy biciklis túrán

Vasárnap kihasználtuk, hogy végre kicsit kisütött a nap és nem ez az undorító 50%-os szürke idő volt, hanem egy fokkal barátságosabb, és elmentünk egyet tekerni a haverokkal. Semmi extra nem volt, csak egy laza kör a környéken egy kellemes ebéddel karöltve. Sok mindenről szó esett, de azt nem gondoltam volna, hogy az alkoholizmus is elő fog kerülni…

Van ugyanis egy közös barátunk, akiről sajnos kiderült, hogy alkoholproblémákkal küzd már egy ideje, csak elég jól álcázta, ezért aki csak időnként találkozott vele, mint mi, annak nem volt annyira szembetűnő. Meg hát persze laikusként ez mindig érzékeny terület, hiszen hogyan tudod valójában megítélni, honnan számít valaki betegnek? Nehéz kérdés, de sokkal pontosabb válasz van rá, mint azt szerintem a legtöbben gondolnák.

Van egy családi addiktológiai központ, ahol az alkoholbetegeknek segítenek a leszokásban. A nevük az, hogy Felépülők, és amellett, hogy a fenti tevékenységi körrel foglalkoznak, az online felületeiken is közzétesznek hasznos információkat. Például annak kapcsán is van egy összefoglalójuk, hogy milyen szintjei vannak az alkoholizmusnak és melyiket honnan lehet felismerni. Ezt a “Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?” címmel lehet megtalálni a blogon.

Itt rengeteg hasznos információ mellett található egy felsorolás is, amiben arra mutatnak példákat, hogy milyen viselkedésből lehet arra következtetni, hogy komoly a baj. Ide tartozik többek között a tudatos szerfogyasztás, vagyis hogy a beteg teljes tudatában van annak, hogy nem jó, amit csinál, mégis csinálja és iszik. Az ivás sokszor átveszi az első helyet a család és a munka előtt is ezeknél az embereknél. Ez könnyen frusztrálttá, titkon ingerültté teheti a problémával küzdő személyt. Egy alkoholbeteg szemrebennés nélkül képes ürügyet gyártani az iváshoz, de ezzel párhuzamosan a bűntudat is egyre erősebben jelen van az életében. Éppen ezért egyre többet iszik, akár már reggel is. Könnyen bejöhet a képbe az antidepresszáns is, ezek együttesen pedig szorongást okozhatnak. Az emlékezetkiesések, a zugivás, a sértődékenység, a családi és munkahelyi konfliktusok mind-mind arról tanúskodhatnak, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Így hogyha bárkin hasonló jeleket tapasztalunk, legyen az barát, családtag vagy akár bizony saját magunk, akkor ne hezitáljunk, tegyük szóvá a dolgot és beszélgessünk róla, mert csak így lehet elindulni a gyógyulás útján.