A biciklis túrán az energetikai tanúsítványról is szó esett

Két hete voltunk egy biciklis túrán a barátokkal. Csatlakozott hozzánk az egyikőjük testvére, Beni is, aki nagy biciklis aktivista, és szokott biciklis túrákat és városnézést is szervezni turistáknak. Elég szimpatikus, haladó szellemű fickó, aki valóban megpróbálja megtenni a tőle telhetőt a környezetvédelem érdekében. Amikor megálltunk egy fél órás pihenőre megenni egy szendvicset, meghallottam, hogy az egyik barátommal, Zolival arról beszélget, hogy a megújuló energiaforrások használata hogyan emelheti meg egy ingatlan értékét.

Zoli ugyanis 3-4 éve telepíttetett egy kisebb napelem rendszert az otthonára, azonban most költözni kényszerülnek. Mivel ifjabbik Zolika mellé hamarosan nem egy, hanem két kistestvér is érkezni fog, abban a házban, ahol jelenleg laknak, már nem férnének el. A lakáseladást és a költözést pedig szeretnék még az ikrek világra jötte előtt lerendezni. Beni azt javasolta Zolinak, hogy ha még érvényes is a házról a napelem rendszer telepítése előtt kiadott energetikai tanúsítvány, mindenképpen készíttessen újat, mert sokkal jobb áron fogja tudni így értékesíteni a házat. Az adás-vételi szerződést pedig amúgy sem lehetne nélküle megkötni. Én ekkor csatlakoztam be a beszélgetésbe, ugyanis eddig fogalmam sem volt arról, hogy ez kell az ingatlaneladáshoz, és magam is gondolkodok azon, hogy elköltözzek.

Megkérdeztem Benit, hogy mennyi időbe telik egy ilyen dokumentum kiállítása, mire kellhet, és mennyi az energetikai tanúsítvány ára . Ekkor mesélt az e-tanusitas.eu-ról, akik a felmérés után már 24 órán belül eljuttatják hozzánk a kész tanúsítványt. Ez az energiatanúsítvány arra kell, hogy megmutassa, mennyire energiahatékony az ingatlan. Azt hittem, ezért a sürgős kiszállításért felárat kérnének el, mint a legtöbb cím, de nem lett igazam. Beni felvilágosított, hogy náluk ez a gyors tempó a természetes. Ráadásul az ország bármely pontjáról hívhatjuk őket reggeltől estig. Több, mint 60 mérnökkel dolgoznak együtt, az egész országban. Ha pedig nem lennénk elégedettek az elvégzett munkájukkal, garanciát is vállalnak, és visszafizetik a pénzünket.

Ilyen rövid kiállítási idő és ekkora hatékonyság mellett az ember azt hinné, bizonyosan magas az energetikai tanúsítvány ára. De nem az! Egy átlagos budapesti lakás esetében ez elenyésző ahhoz képest, amennyi az eladott ingatlan után befolyik. Ráadásul még egy ingatlan kisokossal is megajándékozzák a vevőket a tanúsítvány mellé. Mint kiderült, Beni épp azért tudja őket ilyen jó szívvel ajánlani, mivel ő is velük készíttette el az energiatanúsítványt, amikor eladta a lakását.

Sokat tudtam volna még kérdezni erről, de ekkor a többiek elkezdtek sürgetni minket, hogy pattanjunk fel a biciklire, és induljunk tovább!