Fogas kérdések a bicikli túrán

A barátaimmal gyakran megyünk bicikli túrákra a környéken. Alig várjuk általában, hogy végre megjöjjön az első tavaszi napsütéses hétvége és már indulunk is a környéken mindenfelé. Szerencsére nagyon jó a kerékpár út hálózatunk, az utóbbi években rengeteget fejlesztették a környéket ilyen szempontból és ez meg is látszik. Hetekig tudnánk menni különböző irányokba, anélkül, hogy kétszer ugyanarra kéne mennünk és ráunnánk. Szóval jó a helyzetünk. Közben meg persze mindenféléről diskurálunk, ami éppen aktuálisan a napjainkat képezi.

Így jött elő az a fájdalmas téma is a legutóbb, hogy vajon mennyi lehet a gyökérkezelés időtartama. Sajnos az egyik barátomnál aktuális lesz a dolog, de az élet iróniája, hogy egy másik meg már jó pár éve túl van rajta és tudott róla mesélni. Természetesen ennek az időtartama is egyénenként változhat, hiszen minden eset egyedi. Azonban az “ügymenet” nagyon hasonló minden esetben.

Az első alkalommal felnyitják és kitakarítják azt a fogat, amelyikkel a probléma van, tehát vagy fáj, vagy csak a röntgen felvételen jól látható módon elhalt. Ez az úgy nevezett trepanálás. Amennyiben hatásos az érzéstelenítés ezen az alkalmon, akkor mehetnek is tovább az effektív gyökérkezelés részre, ha viszont nagyon komoly a gyulladás és nem zsibbadt kellően a páciens, csak 1-2 nap múlva szabad továbbhaladni a gyökerek feltágításával és tisztításával. Ekkor gyakorlatilag az történik, hogy eltávolítják a gyulladt és elhalt szövetrészeket a gyökércsatornából, illetve a koronai részekből. Ezt követően a fog belseje üregessé válik, amelyet először gyógyszerrel tömnek meg, majd ha már minden panaszunk elmúlik a foggal, akkor kaphatunk bele végleges tömést. Tehát a teljes időbeli lezajlásról elég annyit tudni, hogy több alkalom, mert a konkrét dátumok úgyis akkor fognak kiderülni, mikor csinálják a fogunkat.

Érdekesség, hogy ez a gyógyszeres tömés általában valamilyen kalcium tartalmú gyógyszerrel történik és ha nagyon rossz állapotban van a kezelt fog, akkor előfordul, hogy többször kell ezzel tömni, mielőtt a végleges tömést megkaphatja a beteg. Ekkor szokott meglepetésként előtörni a gyulladás “ámulatba ejtő” szaga a fogüregből, ami bizony tud meglepetéseket tartogatni. De persze reméljük, hogy erre nem lesz szükség, és minél hamarabb túl lesz a barátunk ezen a kellemetlen procedúrán.