Hogyan jön házhoz a Pb gázpalack 2019-ben?

Bevallom, 27 éves koromig semmilyen kapcsolatom nem volt a gázpalackokkal, és őszintén azt hittem, hogy az életem hátralévő részében nem is lesz. Valahogy a gázpalackok kapcsán mindig a nagyszüleim faluja jutott eszembe, ahol a kevésbé jó körülmények között élő szomszédok konyhájában találkoztam a nem túl esztétikus, de legalább kifejezetten ronda Pb gázpalack látványával.

Aztán teltek-múltak az évek, és az Alföldön eltöltött nyaraimból csak a kerékpározás szeretetét őriztem meg – egészen az esküvőm pillanatáig. Kerékpárboltosként sok kapcsolatom nem volt eddig a gázpalackokkal, viszont úgy alakult, hogy a párommal mindenképp szabadtéri lagzit akartunk rendezni magunknak, és ennek kapcsán felmerültek bizonyos kétségek bennünk – nagyon kevéssel a nagy nap előtt.

Hogyan tudsz szabadtéren főzni, ha nem akarsz fát vágni?

Ez volt az első kérdés, ami felmerült bennünk, mert eddig a biciklitúrákat követő esti szalonnaütéseken kívül más módon nem kerültem kapcsolatba a szabad ég alatt történő főzéssel. Szerencsére ez a feladat nagy részben a sógoromra hárult, aki egyébként örömmel vállalta el a főszakácsi posztot (egyébként is ez a munkája, úgyhogy nem nagyon volt kérdés ezzel kapcsolatban). Egyetlen kikötése volt: Pb gázpalackot nekünk kéne szereznünk, mivel azt ő nem akar 100 km távolságból hozni.

Elsőre nem éreztem nehéznek a feladatot, hiszen mint mondtam, gyerekkoromban egészen egyszerűnek tűnt a gázpalack beszerzés. Akkor még nem is sejtettem, hogy nagyon megváltoztak a dolgok az utóbbi években!

Már nem hozza a lovaskocsi a gázpalackot

Még mindig hallom, ahogy annak idején csilingeltek az utcában a gázpalackosok nagymamámék utcájában. Persze felnőtt fejjel sejtettem, hogy talán már nem ugyanígy járnak házról házra, de azt gondoltam, a mozgóárusok továbbra is léteznek.

Hát nagyot tévedtem. Néhány évvel ezelőtt törvényt hoztak ugyanis arról, hogy tilos gázpalackkal házalni, mivel ez volt az alapja a rengeteg visszaélésnek, és az úgynevezett feketén töltésnek. Ha az ember Pb gázt akar, akkor bizony gázcsere telepet kell keresnie – de a mi esetünkben egy megbízható gázpalackfutár is elég volt.

Mindenre megoldást jelent az internet

Persze jellemző, hogy amint erről a hírről hallottam, egyből az járt a fejemben, hogy akkor még ezt is nekem kell majd valahogy elintézni: keresni egy lerakatot, venni egy palackot, azt kocsiba tenni, és elhozni. Mindenre volt szükségem abban a pillanatban, csak egy plusz feladatra nem. Végül (mint mindig) most is a párom hívta fel a figyelmemet a megoldásra, ami végig az orrom előtt volt: attól, hogy házalni nem lehet, a házhoz szállítás még működik.

Mivel Váctól néhány kilométerre volt a lagzink, ezért értelemszerűen a környéken kezdtem el Pb gázpalack után kutatni, és viszonylag hamar meg is találtam a Gázpalackfutár oldalát, ahol nagyon gyorsan megkaptam a megoldást, amire szükségem volt. Néhány pillanat alatt megtaláltam a gázt, amire szükségem volt, és egy gyors SMS-s váltás után megtudtam a sógoromtól is, hogy pontosan mekkora méretű palackra is van szükség.

Ezután nem kellett más, csak egy telefonhívás, és máris meg tudtam beszélni a rendelést. Megadtam a helyszínt és az időpontot, direkt úgy, hogy a lagzi előtti napon minden meglegyen (biztos, ami biztos).

És minden úgy is lett, ahogy lennie kell

A gázpalackot kihozta a futár, még oda is telefonált előtte, hogy tudjuk, mikor érkezik. Addigra mi már rég kint voltunk a családdal, és rendezgettük a helyet, úgyhogy pont át tudtuk venni. Örültem, hogy végül nem kellett kocsival jönnöm (ha nekem kellett volna hoznom a gázpalackot, akkor az biciklin viszonylag kényelmetlen lett volna), hanem jöhettem a bringámon, az eredeti terveknek megfelelően.

A lagzi egyébként nagyon jól sikerült, megvolt a saját kis biciklis felvonulásunk, a menyasszonyszöktetés kerékpárral, és minden egyéb program, amit terveztünk. Jó lagzi viszont nem lehet jó ételek nélkül, és erről a sógorom, és a gazpalackfutar.com által hozott Pb gáz tökéletesen gondoskodott. Mindenki imádta, amit szerveztünk, nekem meg szinte percenként jutott eszembe evés közben, hogy ugyan mit gondoltunk mi a párommal egy évvel ezelőtt: hogyan fogunk ennyi embert megvendégelni a szabad ég alatt?

Nem tudom, mit képzeltünk, de szerencsére még időben rájöttünk a hibánkra, és meg tudtuk rendelni a gázpalackot.

És a régi emlékek megint előjöttek

Érdekes, hogy így, felnőtt fejjel már sokkal kevésbé tartom csúnyának a gázpalackokat. Most már inkább tekintek rájuk praktikus eszközként, amiknek köszönhetően annyi minden egyszerűbbé válik az életünkben. Mondjuk ebben közrejátszik az is, hogy gyakorlatilag az esküvő jó hangulatát mentette meg a gázpalackfutár, hiszen ha nem tudtunk volna sütögetni, akkor elég nagy bajban lettünk volna.

Ha szegény nagymamám is itt lehetett volna, talán beszélgettem is volna vele a gyerekkori emlékeimről ennek kapcsán. A gázpalackos lovaskocsikról, meg a szomszédokról, akik mindenféle kendővel és terítővel próbálták szebbé varázsolni a konyhába állított Pb gázpalackot. Így viszont csak magammal tudtam megosztani ezeket a gondolataimat. Ami viszont meglepett, hogy miért éppen gázpalackokon gondolkozok a saját esküvőmön? Na, ez megint olyan dolog, amire nehezen lehet válaszolni.

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy gázpalackot rendeltem

Jövő nyáron ugyanígy Vác környékén lesz a gyerekkori legjobb barátom esküvője is, aki szintén egy szabadtéri lagziban gondolkodik. Már most tudom, hogy nagy szükség lesz náluk is a gázpalackra, de egyelőre még nem mondom neki. Meg akarom várni, hogy vajon ő is olyan ideges lesz-e, mint én voltam a saját lagzim idején, amikor rájön, hogy erről elfelejtett gondoskodni. Persze nem hagyom majd szenvedni, tanúként ott állok majd mellette, és azonnal megadom neki a gázpalackosok telefonszámát – én már úgyis elmentettem a telefonomba.

Az a szép ebben, hogy itt nem kell hónapokkal előre gondolkodni. Csak egy telefon, és meg tudjuk beszélni a futárral, hogy mikorra hozza a gázpalackot. Lehet, hogy majd héliumos palackot is szerzünk tőle, hadd játszanak a gyerekek a lufikkal, és akkor legalább nem csak egy féle gáz miatt kell kijönniük hozzánk.

Azt nem mondom, hogy a jövőben gázzal fogunk főzni otthon is, de az biztos, hogy most már egészen másképp gondolok erre a világra, amit most ismertem meg újra. Sokáig hittem, hogy ez a múltba vesző valamik egyike, mint a VHS kazetta, vagy a polaroid fényképezőgép, de ez valójában még mindig az életünk része – és ez igazából nem is meglepő. Nem tudom még, mit hoz a jövő, de abban szinte biztos vagyok, hogy a gázpalackoknak lesz hely benne. És a gázcsere telepeknek, illetve a gázpalack futároknak köszönhetően akkor sem kell majd az embernek saját maga autóznia, sorba állnia, és várakoznia, hanem az otthona kényelméből várhatja, hogy megérkezzen a gáz.